NaarSantiago.reismee.nl

Cimadevila 26/2454

Zijn terecht gekomen in piepklein gehucht op een Casa rural (Logeerboerderij). Vandaag de 100 km grens voor Santiago gepasseerd. Probleem: Heel veel Spanjaarden beginnen hier, omdat je dan ook jouw getuigschrift krijgt en ze reserveren alle slaapplaatsen op de weg.

Reacties

Reacties

Thuur Stroux

Hallo Frans en Nelly,

Onrust in een kamp van rondtrekkende zigeuners. Ze willen vandaag van verblijfplaats veranderen en hebben daarom al hun spullen bijeen gezocht en ingepakt. Maar verschillenden van hen missen een aantal voorwerpen en gebruiksgoederen. Allemaal koperen spullen die ze kwijt zijn. Wie zou die ontvreemd hebben? Zigeuners onderling doen zoiets niet! En naar de politie gaan, dat doen zij ook niet snel, maar deze keer komt de guardia civil naar hen toe. Ze komen aan deze zigeuners hun medewerking vragen en wel voor het opsporen van het verdwenen wierookvat uit de kathedraal van Santiago de Compostella. De mannen en vrouwen horen geduldig het verhaal van de leden van de guardia aan. Van de diefstal hadden ze gehoord; ze zijn er nog steeds van slag van! Als ze dan horen dat het mogelijk om twee personen gaat, die gezocht worden, een man en een vrouw, gaat bij hen een lichtje branden. Op hun plek heeft een paar dagen een woonwagen gestaan die hun weliswaar niet bekend voorkwam, maar die aan een rondtrekkend stel toebehoorde, lotgenoten dus en daarom hadden ze daar niets verdachts in gezien. Of hun soms de naam Marinda en Ludovic iets zei?
Ze hadden niet naar hun naam gevraagd; wel had de vrouw desgevraagd gezegd dat ze veelal als waarzegster rondtrok en dat haar man haar daarbij begeleidde.
De zigeuners vertelden aan de guardia dat ook zij bestolen waren en heel wat koperen voorwerpen misten. Zij beloofden aan de guardia hun ogen goed de kost te geven en mochten ze de twee en hun wagen ergens aantreffen, zouden ze dat onmiddellijk aan de gezagdienaren doorgeven. Ze wilden hun voorwerpen ook terug, maar wilden toch bovenal het wierookvat weer terug zien in de kathedraal van Santiago!
Frans en Nelly, omdat jullie daar ook in die buurt rondtrekken, kijk ook maar goed uit naar een woonwagen met de waarzegster Marinda en haar begeleider; mogelijk kruisen ze jullie pad!
Ik hoor nu dat de groep zigeuners een nieuw kamp heeft opgeslagen, ongeveer 50 km ten oosten van Santiago. Daar stond al een aparte woonwagen en toen het stel dat erbij stond de zigeuners zag aankomen, begon het alles snel in te laden en wilde er vandoor gaan. Maar dat lukte niet. De zigeuners maakten met hun wagens een kring om hen heen en lieten hen niet ontsnappen. Ze stapten op de twee af en drongen hun woonwagen binnen. Daar troffen ze de spullen aan die zij misten! Hadden ze hier ook de dieven van het grote wierookvat te pakken? Verdacht was dat op tafel en flinke stapel euro’s lag die ze nog vlot probeerden weg te moffelen, maar ook dat werd door de anderen verhinderd.
De gewaarschuwde guardia onderwierp het stel aan een streng verhoor; of ze ook meer wisten van het verdwenen wierookvat? Eerst ontkenden ze stelselmatig daar ook maar iets mee te maken te hebben. Op de vraag waar ze de koperen voorwerpen van de zigeuners naar toe wilden brengen en om wilden laten smelten, gaven ze pas na flink aandringen een antwoord. Onmiddellijk werd de snelle brigade van de guardia gealarmeerd en die vond even later de smelterij in een afgelegen schuur. Ze drongen daar binnen en troffen er een groep verbouwereerde mannen aan die net bezig waren de oven op te stoken waarin ze koperen voorwerpen wilden gaan omsmelten. Maar wat zagen de leden van de snelle brigade ook? Bij de oven stond het grote wierookvat uit de kathedraal, deels uit elkaar gehaald en zodoende klaargemaakt om tot koperen staven omgesmolten te worden in de grote, brandende smeltoven.
Het hele stelletje is opgepakt en samen met Marinda en Ludovic naar Santiago gebracht waar ze de komende maanden hun tijd mogen doden achter de tralies.
Het vat wordt naar een herstelbedrijf in La Coruna vervoerd, toevallig een Nederlands bedrijf, waar het ook weer in elkaar wordt gezet en het zal daarna zo gauw mogelijk naar de kathedraal van Santiago worden teruggebracht.
Hopelijk duurt het herstel niet te lang, zodat jullie, Nelly en Frans, toch nog kunnen meemaken dat het grote wierookvat weer door de gewelven van de kathedraal zwiert.
Zo maak je nog eens wat mee tijdens de laatste dagen van je lange tocht naar Santiago!
Maar ook nu geldt: trek het je niet aan, maar trek rustig door en trek zelf en het karretje voort!
Buen camino en groetjes; Molan glimlacht weer!
Thuur

Trix en Knut

Hallo Nelly en Frans
het huidige plekje heb ik niet kunnen "googelen" maar ik
denk dat het niet ver van portomarin kan zijn, want daar zullen jullie toch wel de brug over moeten. kunnen jullie googelen vanwege overnachting? zo niet, kan ik hier vandaan evtl. helpen - laat maar weten. en wat is het volgende etappedoel. Het weer in galicie word de komende dagen goed. Melick: Wolken, af en toe regen en harde w-wind maar 17-18 graden. morgen beginnen de fiets-4dagse.
groetjes
Trix en Knut

Jeanne

En nu nog een laatste restje.Troost je,het is hier herfst bah...
Ik hoop voor jullie dat,tegen de tijd dat jullie terugkomen, het toch iets warmer is.
Het zal nog moeilijk worden om zo lang stil te zitten in de bus.Jullie benen zijn gewend om te lopen.
Geniet er nog even van en nu snel tot ziens,
Groetjes,
Jeanne

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!