NaarSantiago.reismee.nl

Hospital 20/2400

Zware dag. Meer dan 600meter geklommen, grotendeels in de regen. Daarom op tijd naar albergue; ook omdat die bij dit slecht weer snel vol raken. Maar de zon schijnt nu weer en: NO PAIN, NO GLORY. Wij zijn nu over hoogste punt heen, dus morgen hoofdzakelijk dalen. Groeten.

Reacties

Reacties

Thuur Stroux

Hallo Frans en Nelly,

’t Is niet te geloven; veel gekker kan het niet meer worden! Weten jullie wat er nu weer is gebeurd? Nee, het heeft deze keer niets met wierook te maken, tenminste daar ga ik van uit. Wat er wel is gebeurd? Terwijl jullie vandaag 600 meter lang aan het klimmen waren, is het kolossale bronskoperen wierookvat dat altijd in de kathedraal van Santiago hangt en er op bepaalde tijden wordt rondgeslingerd, gestolen. Echt waar! Dat is vanmorgen gebeurd en bijna op dezelfde knullige wijze als waarop een poosje geleden de Codex Calixtinus is ontvreemd. Je zou toch denken dat men daar in Santiago iets geleerd moet hebben van de diefstal van de nog steeds verdwenen Codex, maar blijkbaar is dat niet het geval. Op klaarlichte dag is het grote wierookvat verdwenen. Nou ja, het is niet zomaar verdwenen, het is gewoon opgehaald voor een onderhoudsbeurt! De koster, de bewaker van de kathedraal, stond er met open ogen bij en is in de list getrapt waarmee die de dieven hem op het verkeerde spoor hebben gezet!
Vanmorgen om 9.00 uur kwam namelijk een vrachtwagen het grote plein op rijden en hield vlak voor de ingang van de kerk stil. Er kwamen twee personen uit, een man en een vrouw en nog een aantal helpers. De man vroeg naar de koster en overhandigde hem een formulier waar de man kort een blik op wierp. Vervolgens knikte hij en het werk kon beginnen! Het kwam wel vaker voor dat het vat van brandvlekken gezuiverd moest worden en een zorgvuldige schoonmaakbeurt nodig had en ook dan werd het met een vrachtwagen opgehaald en werd er een document overhandigd dat de opdracht bevestigde, maar de argeloze koster had niet de moeite genomen het formulier aan een grondige inspectie te onderwerpen en daarom had hij niet gezien dat het om een vervalsing ging!
De leden van het ‘schoonmaakbedrijf’ gingen niet bepaald zachtzinnig om met het wierookvat; ze sneden de touwen waarmee het vat vast zat zomaar door waardoor het zwaar koperen kunstwerk met een harde smak op de kerkvloer terecht kwam en daarbij enigszins beschadigd werd. De begeleidende vrouw verontschuldigde zich daarvoor nog wel bij de koster en zei dat de lichte beschadigingen voor haar rekening waren en dat zij ervoor zou zorgen dat alles perfect gerepareerd werd en dat de kerkbewaker te zijner tijd geen krasje op het heilige vat zou aantreffen. Ook dit geloofde de argeloze man! En ook dat ze het kunstwerk overmorgen rond dezelfde tijd terug zouden brengen; dat hadden ze hem plechtig beloofd!!
De rovers maakte het niet uit of het vat al dan niet beschadigd was; voor hen was het gewoon een voorwerp dat zo gauw mogelijk in de smeltoven terecht moest komen en waaraan geld verdiend kon worden; de koperprijs is de laatste tijd weer buitenproportioneel gestegen!
En nu is hij weg, het zware koperen wierookvat, op weg om omgesmolten te worden! En dat terwijl jullie je er al op verheugden om tijdens de speciale pelgrimsmis de volgende week het beroemde wierookvat te zien rondslingeren!
Enkele zigeuners die getuigen waren geweest van de hele actie, vertrouwden, na hun ervaring van een paar dagen geleden met de wierook, de zaak niet en vroegen om uitleg aan de koster. Die vertelde dat het vat overmorgen terug zou komen en dan weer het stralende middelpunt in de kathedraal zou zijn. Een van de zigeuners vroeg hem toen waarom hij daar zo zeker van was! Daar keek de koster van op; die mensen waren toch wel te vertrouwen geweest! Hij kende ze dan wel niet van gezicht, maar hij had toch het opdrachtformulier teruggekregen! Hij haalde het formulier te voorschijn en liet het aan de anderen zien. Samen bekeken ze het en al gauw was het duidelijk dat het om een vervalsing ging; bovendien stond er niet de juiste handtekening op!
Nu werd de koster, tevens bewaker van het heilige vat, pas wakker, schrok hevig en raakte volkomen in paniek. “Houd de dieven”, schreeuwde hij druk gebarend in de rondte, maar de dieven waren er allang vandoor!
Frans en Nelly, ik hoop maar dat na de diefstal van de Codex Calixtinus en nu van het wierookvat, jullie toch nog iets bezienswaardigs in Santiago aantreffen. De wierook is weliswaar weer gevonden, maar wat heb je aan wierook zonder vat?! Laten we hopen dat het vat nog tijdig terug gevonden wordt en niet omgesmolten!! Zou toch zonde zijn! En mocht dit alles niet goed aflopen, dan is er wel nog altijd de belangrijkste bezienswaardigheid van Santiago de Compostella te bewonderen: het praalgraf met daarin de heilige Jacobus. Met de heilige zelf zal toch zeker niemand gaan slepen!! Hoewel, zeker ben je nooit: relikwieën zijn, net als koper en echte wierook, tegenwoordig zeer in trek!
Over de verdere ontwikkelingen met betrekking tot de diefstal van het vat zal ik jullie op de hoogte houden. Vat nieuwe moed en ga ondanks alles gestaag door naar jullie einddoel; de heilige Jacobus wacht al eeuwen op jullie!
Veel succes en houd de vaart erin!
Buen camino en groetjes, ook van Molan die met jullie meeleeft!
Thuur

Trix en Knut

Hallo luitjes,
hier is het bewolkt en koel. Ik heb Hospital op Google
moeten zoeken, uitgaande van Herrerias. Het weer zal
de komende dagen wel mee zitten zag ik op de kaart en
de voorspellingen. wij zijn benuiwd waar jullie vanavond neerstrijken. Verder het beste - en buen camino
Trix en Knut

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!